Srpska poezija na najvecoj kompijuterskoj mrezi
DOBRO DOŠLI
Menu  -izaberite-
NASLOVNA
PESME
BIOGRAFIJE
NARODNA POEZIJA
KRITIKE
TERMINI
ĆIRILICA
DEČIJA
SLUŠAJTE
ŠALJIVE STRANE
NAUČITE
PRETRAGA GOOGLE
DA  BI  STE OVU STRANICU  VIDELI U NAJBOLJEM OBLIKU  IZABERITE VIEW/TEXT SIZE/SMALLER
PESME
BRANKO RADIČEVIVIĆ
VOJISLAV ILIĆ
ALEKSA ŠANTIĆ
JOVAN DUČIĆ
MILAN RAKIĆ
MILUTIN BOJIĆ
OSKAR DAVIČO
MILOŠ CRNJANSKI
MATIJA BEĆKOVIĆ
PERO ZUBAC
NIKOLAJ VELIMIROVIĆ
PETAR PETROVIĆ-NJEGOŠ
DESANKA MAKSIMOVIC
DJURA JAKSIC
LAZA KOSTIC
J.J ZMAJ
BIOGRAFIJE
BRANKO RADIEVIVIC
VOJISLAV ILIC
ALEKSA SANTIC
JOVAN DUCIC
MILAN RAKIC
MILUTIN BOJIC
OSKAR DAVICO
DESANKA MAKSIMOVIC
MILOS CRNJANSKI
MATIJA BECKOVIC
PERO ZUBAC
NIKOLAJ VELIMIROVIC
PETAR PETROVIC-NJEGOS
DESANKA MAKSIMOVIC
DJURA JAKSIC
LAZA KOSTIC
J.J ZMAJ
NARODNO POEZIJA
EPSKA POEZIJA
LIRSKA POEZIJA
SAKUPLJANJE
KRITIKE
TERMINI
 

Jovan Jovanović-Zmaj(1833-1904),spada u red najplodnijih pesnika

srpskog romantizma:mnogo je pisao, pokretao je i uređivao mnoge književne časopise, učestvovao je u svim vidovima i manifestacijama javnog života - bio je u pravom smislu narodni pesnik. .Poticao je iz ugledne Novo Sadske patrijahalne porodice. Radio je u novosadskom magistratu, a zatim uprava Matice Srpske postavila za upravnika Tekelijanuma( internata koji je podigao veliki srpski dobrotvor i rodoljub SAVA TEKELIJA). Završio je medicinu i do kraja života radio dva posla:bio je lekar i pesnik. Pisao je lako, pisao je mnogo, različitim povodima i podsticajima, reagovao je ne samo na trenutke intimnog nego i javnog života-ima kod njega izvrsnih pesama, ali ima i slabih, pisanih prigodnim prilikama. Bio je veoma cenjen i voljen kao pesnik,ali je bio i osporavan Ipak je ostavio poeziju koja ima trajne i neosporne vrednosti: Đuliće, Đuliće uveoke i pesme za decu. To je ono što niko nije osporavao i što će ostati kao trajna vrednost u srpskoj književnosti. Piso je po uzoru na svoje prijatelje i uzore Branka Radičevića i Đuru Jakšića .Stekao je centralno mesto u epohi romantizma, ali i u istoriji srpske književnosti druge polovine XIX veka.
Život je prema ovom pesniku bio veoma okrutan. Oženio se Ružom
Ličanin kojoj će posvetiti čitav ciklus pesama pod naslovom Đulići (đul = ruža). Njegova sreća je bila kratkotrajna jer su mu umrla žena i petoro dece.Otad do smrti živeo je sam.Poslednje godine proveo je u Sremski Karlovcima gde je i sahranjen. Tako je nastala zbirka pesama Đulići uveoci inspirisana smrću najbližih. Bio je i saradnik nacionalnog pokreta Svetozara Markovića u Bojvodini šezdesetih godina 19. veka.
Zmaj je bio vrstan prevodilac sa mađarskog,ruskog,nemačkog,
francuskog,latinskog,poljskog i češkog jezika. Preveo je dela nekoliko poznatih svetskih pesnika (Ljermontov-a, Puškin-a, Gete-a, Hajne-a, Petefi-ja). Toliko je bio prdan prevodioc da su prepevi pesmama, pojedinih manje poznatih pesnika, nadmašili i vrednost originala.Zmaj je pokretao i uređivao mnoge književne časopise:Javor, Zmaj(po kojem je dobio nadimak),Starmali, Žižu i naravno Neven.U mnogima je objavljivao svoje pesme.Neven je desetak godina posle pesnikove smrti stalno je objavljivao neobjavljene pesme za decu. Generacije su ga zvale čika-Jova.
Piso je brzo i mnogo. Često i po nuždi za svoje časopise. Njegova
lirika je raznovrstna. Dominiraju kratke lirske pesme. Pisao je elegije, socijalne, rodoljubive, političke, satirične, hmoristične i dečije pesme. Kod Zmaja je naglašenija porodična nego ljubavna osećanja.On je jedinstveni primer pesnika koji ljubavne pesme peva samo svojoj ženi, što mu je dala porodicu, što mu rađa decu. Ljubavna poezija se kreće u tonovima uzdržljivosti i odmerenosti:
                    Tijo noći,
                         Moje sunce spava;
                    Za glavom joj
                         Od bisera grana,
                     A na grani
                         Ko da nešto bruji,
                     To su pali
                         Sićani slavuji:

Zmajeva poezija je puna Slobode, SRPSTVA, junaštva i naše slavne
prošlosti.Svoju čuvenu pesmu svetli grobovi ispevao je povodoma godišnjice smrti Djure Jakšića:

Gde ja stadoh - ti ćeš poći !
Što ne mogoh - ti ćeš moći !
Kud ja nisam - ti ćeš doći !
Što ja počeh - ti produži !
Još smo dužni - ti oduži !

Pisao je i satirične i socijlne pesme podstaknut teškim političkim
životom u Srbiji tog doba. Njegovi stihovi su pratili atmosferu gušenja sloboda, apsolutizma, gaženja narodnih prava, rasta moralnog korova, pohlepnosti i ulizništva u Srbiji poslednjih Obrenovića. Prava remek-dela sa ovom tematikom su : Jututunska jahahaha i Jututunska narodna himna.
Zmaj je sigurno pisac kojeg je prvog upoznalo svako dete. Njegova
poezija za decu prednjači i danas , vek posle njegove smrti. Pesme :Materina maza, Ciganin hvali svoga konja, Mali Jova,Pura Moca,Ala je lep ovaj svet... tople i pune, ljubavi ulepšale su hiljade detitnjstava.(opširnije na strani posvećenoj dečijoj poeziji)
Najznačajnija objavljena dela : Đulići (1864), Đulići uveoci (1882)
, Pevanija (1882), Snohvatice (1895), Čika-Jova srpskoj deci (1899), Devesilje (1900), Čika Jova srpskoj omladini (1901).

 
PDF DODATAK
Ako želite da ovu prezentaciju vidite u CIRILICI kliknite ovde
Trenutno ste u LATINIČNOJ verziji sajtaJ.J Zmaj
1833-1904
Molimo Vas da sve komentare, pitanja i sve sto Vas zanima u vezi ove prezentacije posaljete autoru.Ova prezentacija je optimalna za IntenetExplorer5+ i rezoluciju 800*600.Posebnu zahvalanost na pomoci i savetima dugujem gospodinu Srdjanu Drazovicu.© Copyrights Reserved 2002.Sva prava zadrzana. Site designed by webmaster
Kao što vidite na ovoj srani ne postoji ni jedna jedina reklama, nepotreban link koji bi inače usporavao učitavanje, zato Vas poštovani posetioče molimo da klikom na reklamu, na vrhu, pomognete ovom sajtu.

VELIKO HVALA.

NA VRH STRANE